Huiswerk, hoe pak je dat aan?

Geschreven door Melinda van den Eijnden, op 10 maart 2015

Huiswerk, tegenwoordig al vanaf groep 6 heel normaal. Maar weten kinderen van die leeftijd al hoe ze dit thuis aan moeten pakken? Weten ze hoe ze voor een toets moeten leren? Antwoord op deze vragen is 'nee', dat weten zij vaak helemaal niet. Maar hoe kunt u uw kind hierbij helpen. In deze blog kunt u hier alles over lezen.


Wat is het doel van huiswerk?

Het doel van huiswerk op de basisschool is kinderen voorbereiden op het zelfstandig kunnen werken en plannen. Daarnaast dient het als herhaling op de stof. Hiermee krijgt de leerkracht een indicatie hoe goed de leerling de aangeboden stof al beheerst. 

Leren huiswerk maken.

Het doel om zelfstandig te leren plannen en een tijdsindeling te maken is een mooi doel. Maar er is geen enkel kind dat dit ook daadwerkelijk meteen helemaal zelf kan. Elk kind heeft hierin begeleiding en sturing nodig. De meeste (basis)scholen vinden dit de taak van de ouders. Maar doordat tegenwoordig bijna in elk gezin beide ouders werken, is er weinig tijd om een kind hierin te ondersteunen. Toch wordt dit vanuit scholen vaak verwacht. Hoe kunt u dat als ouder doen?

Tip 1: Huiswerk plannen.

Maak aan het begin van de week een weekschema met uw kind. Hierin worden niet alleen de huiswerkmomenten gepland, maar ook vaste afspraken als voetbal, pianoles, enz. Laat uw kind de leiding nemen in het invullen van het schema. Als ouder stuurt u bij waar dit nodig is. Wijs uw kind bijvoorbeeld op drukke dagen en het in porties verdelen, dus niet alles op 1 dag.

Tip 2: Werktijden

Zorg dat uw kind op vaste momenten leert om huiswerk te maken. Het lichaam van uw kind zal dan vrijwel automatisch overschakelen naar leren, net als het lichaam dit doet bij slapen. Zorg er ook voor dat uw kind voldoende vrije tijd krijgt om zich te ontspannen.

Tip 3: De werkplek.

Zorg ervoor dat uw kind een eigen, vaste plek heeft om huiswerk te maken. Uw kind kan het beste leren in een rustige omgeving. Leer uw kind ook dat werken op een opgeruimde werkplek veel beter werkt.

Voor meer tips over huiswerkbegeleiding kunt u mijn folder lezen: huiswerktips voor ouders.

Wat te doen als er strijd ontstaat?

Het gebeurt weleens dat kinderen moeite hebben met de hulp van hun ouders of dat zij totaal niet gemotiveerd zijn om huiswerk te maken. Dit is voor ouders vaak heel frustrerend. Hierdoor ontstaat er vaak strijd tussen u en uw kind. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van huiswerk. Wanneer dit gebeurt kunt u hulp van buitenaf vragen. In mijn praktijk geef ik huiswerkbegeleiding volgens de 'leren leren'- methode. Dat is leren hoe je het leren zo goed mogelijk organiseert en aanpakt en welke houding nodig is. Wetenschappelijk is aangetoond dat een positieve houding tegenover leren een factor is, die de prestaties en ontwikkeling gunstig beïnvloedt. Op deze manier wordt de druk thuis verminderd.

Heeft u na het lezen van deze blog interesse in meer informatie, neem dan gerust contact op.