Schrijf ik d of t?

Geschreven op 19-05-2015

Iedereen heeft er moeite mee, spelling! Maar hoe komt dat toch? Waarom blijven spelfouten terug komen en wat kunnen we hier aan doen? In deze blog gaan we erachter komen.

In het artikel 'Inzet strategiegebruik bij spelling werkt niet' ,uit het tijdschrift voor RT, las ik afgelopen week dat spelling over het algemeen moeilijker is dan lezen. Dat komt doordat er binnen het spellen van woorden meer keuzemogelijkheden zijn dan bij lezen. Je hebt bijvoorbeeld de woorden met ei/ij. Deze klank lees je op dezelfde manier, maar kun je op twee manieren schrijven. Ook bij het uitspreken van woorden klinken bepaalde klanken anders dan dat je ze opschrijft. Vaak weten we hoe we deze woorden op moeten schrijven, doordat we ze in ons geheugen hebben opgeslagen. Als je dus een woord vaak op een bepaalde manier geschreven ziet staan, gebruik je die schrijfwijze als eerste. 

Daarnaast heb je ook nog de werkwoordspelling. U kent het wel. De twijfel of een woord geschreven moet worden met d of t. Daarin bent u niet de enige. Dit zijn fouten die blijven terugkomen. Om te zorgen dat je deze woorden op de juiste manier schrijft moet je bewust nadenken over de schrijfwijze van het woord. 

Begeleiding bij spellingproblemen

In het artikel staat beschreven wat wel en niet werkt in de begeleiding van kinderen met spellingproblemen. Ik denk dat je met de volgende tips kinderen het beste kunt ondersteunen.

1. Maak gebruik van de computer. Er bestaan verschillende computerprogramma's waar kinderen ook thuis mee kunnen oefenen. Belangrijk is dat eerst het woord getoond wordt en dat het woord dan uitgesproken wordt. Voorbeelden van programma's zijn bloon.nl, wrts en woef.

2. Biedt veel herhaling en laat de spellingkennis toepassen. Dit kan door betekenisvolle schrijfactiviteiten aan te bieden. Denk aan een brief, een artikel voor de schoolkrant of een website, of laat het kind een kaart of email naar iemand sturen. 

3. Heeft het kind een woord fout, schrijf dan zelf de juiste schrijfwijze erachter, zodat het kind bij het verbeteren ziet wat de schrijfwijze is. 

Zelf oefenen

U kunt natuurlijk ook thuis oefenen met spelling. Laat uw kind dan regelmatig de woorden lezen en schrijven. Hierbij is de juiste schrijfwijze natuurlijk van belang. Het lezen kan in boeken, tijdschriften, kranten, enzovoorts. Ook zijn spelletjes vaak effectief. Dit kan door middel van een kwartet, maar er zijn ook voldoende apps en websites waarmee de kinderen kunnen oefenen. En natuurlijk bovengenoemde tips kunt u als ouder ook gebruiken. 


Aan het begin van de blog vroegen we ons af wat we kunnen doen aan spelfouten. Dat is duidelijk, hier kunnen we niet altijd wat aan doen. We zullen allemaal spelfouten blijven maken. Waar we wel voor kunnen zorgen is dat het er zo min mogelijk zijn.

Heeft u nog tips of ideale apps of oefensites? Laat het mij dan weten!